17.03.2014

Round wholewheat bread

Eg baka to brød i går, litt sånn "ta det som er i skapet-hiv det oppi-so ser vi" brød, og dei vart kjempegode. Derfor har eg prøvd å huske igjen cirka mål til ei oppskrift. 

Grove Landbrød. 

50 g. Gjær
5 dl. Vatn
2 dl. Melk
0.3 dl. Olivenolje
1 1/2 ts havsalt
1 dl. Kornblanding
1 dl. linfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø.
1 dl havregryn
Like masse:
sammalt grov rug
Sikta grov rug
Kveitemjøl

Bland gjær og lunka veske, ha i frø og korn, så resten av det tørre. Eg bruker kitchenaid maskina mi til å elte deigen i ca.5 min. Legg så deigen tildekt på lunt sted til den har heva til det dobbelte. Elt igjen, og etterhevast ca. 30 min. Steikes på nederste rille på 200 grader i ca.45 min. Avkjøl på rist.
Nyt varme med smør og kvitost. NAM!!! 



I baked two loafs of bread yesterday. The "use what's in your cubbards- kind of bread", but they turned out so yummy, that I want to share the recipe with you.

Wholewheat round bread:

50 g. Yeast
5 dl. Water
2 dl. Milk
0.3 dl. Olive oil 
1 1/2 ts (sea) salt
1 dl. Sunflowerseeds, pumpkinseeds and linseeds.
1 dl. Seed and nut mix
1 dl. Oatmeal
The same amount of:
Wholemeal rye flour
Whole grain rye flour
White flour.

Mix the yeast and lukewarm water/milk and oil. Mix the seeds in. Mix the rest of the ingredients in. Let it kned around for about five minutes. I use my kitchenaid mixer. Leave the dough covered in a warm place until it has risen to twice its size. Kned again quickly before you leave it to rice again for another 30 min. Bake in the oven on 200 degrees Celsius/400 degrees Fahrenheit, for approximately 45 minutes. 
Serve warm with butter and cheese. Yummy!!!

Heving av brød/Rizing dough

Ferdig/finished
My great kitchenaid mixer :-)

Ha ei ellers kjempefin helg alle sammen, eg skal kose meg heime med mine søte små. Kanskje det blir litt sying?

Have a great weekend all of you, I am going to enjoy it with my little ones. Maybe I'll sew a little?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar